14 Δεκεμβρίου 2023

ΘΙΒΕΤ, τα αεροσκάφη αποφεύγουν να πετούν

Τα αεροσκάφη αποφεύγουν να πετούν πάνω από το Θιβέτ για διάφορους λόγους, κυρίως λόγω των προκλήσεων που παρουσιάζει το υψηλό υψόμετρο της περιοχής. Το Θιβέτ, γνωστό ως "η στέγη του κόσμου", έχει μέσο υψόμετρο περίπου 5 χιλιάδων μέτρων, με το Έβερεστ, την υψηλότερη κορυφή στον κόσμο, να βρίσκεται στο κέντρο του.

Οι καμπίνες των σύγχρονων επιβατικών αεροσκαφών είναι υπό πίεση για να διατηρούν ένα άνετο περιβάλλον για τους επιβάτες και το πλήρωμα. Ωστόσο, σε περίπτωση δυσλειτουργίας αυτού του συστήματος, οι μάσκες οξυγόνου παρέχουν περιορισμένη ποσότητα οξυγόνου (15-20 λεπτά), οπότε είναι απαραίτητο να μειωθεί το υψόμετρο του αεροσκάφους σε περίπου 3 χιλιάδες μέτρα.

Στην περιοχή του Θιβέτ, το υψόμετρο είναι συνήθως πολύ υψηλότερο από τα 3 χιλιάδες μέτρα, κάτι που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα για τα αεροπλάνα σε περίπτωση ανάγκης για επείγουσα μείωση υψομέτρου. Επιπλέον, σε περίπτωση αποτυχίας ενός κινητήρα σε δικινητήριο αεροσκάφος, το αεροσκάφος χρειάζεται να κατέβει σε ένα συγκεκριμένο ύψος για ασφαλή πτήση. Η γεωγραφική δομή του Θιβέτ καθιστά αυτό το μέτρο ανέφικτο.

Για αυτούς τους λόγους, τα αεροσκάφη συνήθως αποφεύγουν να πετούν πάνω από το Θιβέτ, επιλέγοντας διαδρομές που προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια σε περίπτωση ανάγκης για επείγουσα μείωση του υψομέτρου ή άλλων τεχνικών προβλημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

05 Απριλίου 2007: Βυθίζεται το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond στην Σαντορίνη .

      Θλιβερή επέτειος  Στις 5 Απριλίου του 2007 το κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond» της εταιρείας Louis Hellenic Cruises, ...