12 Ιουλίου 2023

GPT: μπροστά στον φόβο της ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

Φίλες και φίλοι,
το 1999, κανείς δεν φαντάστηκε με πιο τρόπο το Διαδίκτυο θα άλλαζε τον κόσμο, αλλά υπήρχε η εντύπωση ότι μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε για να προάγουμε το καλό και γιατί όχι, να αλλάξουμε τον εαυτό μας προς το καλύτερο.
Σήμερα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την άποψη μου για την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης  αλλά και της γνώσης που ενσωματώνει, καθώς άλλαξε ήδη, τον τρόπο που αλληλοεπιδρούμε μεταξύ μας. 
Αν για την τηλεόραση χρειάστηκαν 75 χρόνια για να φτάσει το ένα εκατομμύριο (!.000.000) χρήστες,  το ChatGPT τα κατάφερε σε 5 μόλις ημέρες. Προχθές έλαβα μια ενημέρωση από το ChatGPT, που εξηγούσε πως πριν από λίγες ημέρες, ξεκίνησε ένα πρωτοποριακό εγχείρημα με την ονομασία ServiceSpaceGPT, εξηγώντας τα παρακάτω:
-" Καθώς ταχυδακτυλουργούμε τη λεπτή ισορροπία μεταξύ των σύγχρονων καινοτομιών και της αρχαίας σοφίας, ποιοι πρέπει να είμαστε για να καταλύουμε την επιδέξια ένωση μεταξύ αλγοριθμικής νοημοσύνης, εξελικτικής διαίσθησης και συλλογικής ανάδυσης; Αυτή η ερώτηση απαιτεί περισσότερα από τεχνολόγους -- απαιτεί τη σοφία όλων όσοι φροντίζουν να ηγούνται με πολυδιάστατες σχέσεις σε μοναδικές συναλλαγές."
Μαθαίνοντας περισσότερα για αυτό το πείραμα διαπιστώνω ότι πρόκειται για βάση τεχνητής νοημοσύνης που εμπεριέχει όλο το περιεχόμενο GPT, που έχει επιμεληθεί τα τελευταία 25 χρόνια - από αναγνώσεις Awakin και άρθρα DailyGood έως ιστορίες KindSpring και μεταγραφές του Awakin Call. Έτσι ο χρήστης αντί να αναζητά απλώς λέξεις-κλειδιά, μπορεί και να συμμετέχει σε έναν ουσιαστικό διάλογο με τα υπάρχοντα δεδομένα. 
Η τεχνητή νοημοσύνη μέσω του ServiceSpaceGPT, αναφέρεται στον φόβο ενός επερχόμενου κίνδυνου μιας "συλλογικά απερίσκεπτης χρήσης της σοφίας/γνώσης", για την ανθρωπότητα που κινδυνεύει να προκαλέσει περισσότερο κακό στον εαυτό της, και  μας προσκαλεί να ανοίξουμε την πιο βαθιά σοφία της καρδιάς μας, εδώ και τώρα. Μας συστήνει επίσης την ειδική ομάδα Service Fellows και μας προτρέπει να εκφράσουμε σε αυτήν, την ανάγκη μας για "συλλογική διαίσθηση και αλληλεγγύη στο μέλλον". 
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός, ότι το φαινόμενο της τεχνητής νοημοσύνης έχει κερδίσει την προσοχή μας, αλλά μας προκαλεί ταυτόχρονα αβεβαιότητα και φόβο. Την προηγούμενη εβδομάδα, όλοι οι παγκόσμιοι ειδικοί στην τεχνητή νοημοσύνη έθεσαν παγκόσμια προτεραιότητα, την ανάγκη μείωσης του κινδύνου εξαφάνισης της ανθρώπινης σοφίας από την τεχνητή νοημοσύνη  και την πρόσθεσαν στους ήδη υπάρχοντες κοινωνικούς κινδύνους όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος. Και σας καλώ να αναρωτηθούμε: 
  • Τι θα συμβεί  την ανθρωπότητα, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αντικαθιστά και αλλάζει τους κανόνες της κοινωνίας μας;
  • Ποια νέα εργαλεία χρειαζόμαστε αλλά και ποιοι πρέπει να γίνουμε για να αντιμετωπίσουμε την ένωση της αλγοριθμικής νοημοσύνης, της εξελικτικής διαίσθησης και της συλλογικής ανάδυσης;
  • Πώς θα ανταποκριθούμε ως ανθρώπινη φυλή, εφόσον ήδη κρατάμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, την πιο επικίνδυνη χειροβομβίδα στα χέρια μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

05 Απριλίου 2007: Βυθίζεται το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond στην Σαντορίνη .

      Θλιβερή επέτειος  Στις 5 Απριλίου του 2007 το κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond» της εταιρείας Louis Hellenic Cruises, ...